Maso naložíme nejlépe den předem do marinády ze soli, pepře a másla (lze zaměnit za pikantnější již prodávané marinády). Maso vložíme do pekáče, přidáme kousek másla a lehce podlijeme. Vepřové maso dáme péct při 220 °C nejméně na 1,5 hodiny. Následně podléváme dle potřeby.
Během toho si nakrájíme cibuli a dáme ji smažit na másle. Přidáme na plátky nakrájené houby (nejlépe čerstvé či mražené). Poté, co obojí zezlátne, zalijeme šlehačkou (případně smetanou na vaření), přidáme rozpuštěný masox a trochu pepře. Přivedeme k varu a postupně přes sítko (při současném míchání) přidáme hladkou mouku. Poté vaříme za občasného míchání na mírném ohni.
Upečené maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Velmi důležitá je šťáva z výpeku, kterou rovněž nalijeme do omáčky, poté chvíli vaříme společně. Dosolíme, dopepříme.
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku, po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Buľvy repy nakrájame na veľmi tenké plátky. V kastróliku zmiešame ocot s cukrom a vodou a spoločne privedieme k varu.…
více o Carpaccio z červenej repy