g
strouhanka
čerstvá, z housky nebo toustového chleba
0,5
balíček
prášek do pečiva
ovoce
dle chuti (čerstvé nebo kompotované)
skořice - mletá
nebo vanilkové aroma
80
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
Housku nebo toustový chléb rozmixujeme na strouhanku a smícháme s kypřicím práškem. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme strouhanku se skořicí nebo vanilkovým aroma (záleží na chuti a druhu ovoce) a nakonec vmícháme ještě tuhý sníh ušlehaný z bílků se solí. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, poklademe ovocem a dáme do vyhřáté trouby péct zvolna (150–170 °C) – vyzkoušíme špejlí. Vychladlé pocukrujeme. Před pečením můžeme posypat posekanými pistáciemi (nesolenými).
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi…
více o Mrkvové hvězdičky se zázvorem