Z přísad vypracujeme hladké těsto. Bochánek zakryjeme na 30 minut teplým hrncem. Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme ho na sílu 5 mm a dáme na pomoučenou utěrku.
Těsto ručně vytahujeme tak, že vložíme hřbety rukou pod něj a ze středu těsto směrem ven opatrně a stejnoměrně vytahujeme, až je skoro průsvitné.
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Těsto potřeme máslem a posypeme strouhankou, na kterou rozprostřeme jablka, cukr, skořici, ořechy a rozinky.
Těsto pomocí utěrky zatočíme, přeneseme na plech a okraje zahneme. Štrúdl potřeme máslem a pečeme při 180 °C 50 minut. Během pečení ho potíráme máslem.
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem
Špenátová omáčka: na plátku Hery osmahneme ciibulku, přidáme rozkrájený mražený špenát (je dobré koupit již naporcovaný…
více o Gnocchi se špenátem a nivou