Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh, přidáme cukr a vyšleháme do tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a olej. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a rychle upečeme (6–7 minut při 200 °C). Upečený plát vyklopíme na čistý papír na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a těsto i s oběma papíry srolujeme a necháme vychladnout.
Studenou roládu rozmotáme, potřeme vrstvou marmelády, na ni rozetřeme krém a srolujeme zpátky. Dáme ztuhnout do ledničky. Povrch rolády ozdobíme ušlehanou šlehačkou, můžeme posypat čokoládovou rýží nebo kousky oříšků nebo jinými ozdobami.
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze