Z přísad a naběhnutého kvásku vypracujeme těsto, necháme vykynout.
Potom ho vyválíme na 1/2 cm vysokou placku. Vykrajujeme pirohy, naplníme, okraje pevně spojíme. Vložíme na plech, potřeme žloutkem a upečeme v horké troubě.
Masová náplň: Umeleme uvařené hovězí a vepřové maso (asi 1/2 kg), osolíme, okořeníme a přidáme 2 lžíce na másle osmažené cibulky. Vmícháme dvě na tvrdo uvařená a posekaná vejce, přilejeme půl šálku hovězího vývaru, dobře promícháme.
Houbová náplň: Houby nakrájíme a podusíme na základu z 1 cibule a trošky oleje, osolíme, okořeníme. Zahustíme vajíčky.
Náplň můžete udělat i ze zelí, brynzy, brambor apod.
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, chvíli restujeme, přisypeme papriku, přilijeme smetanu a tolik…
více o Paprikové brambory s okurkami
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Plecko a 2/3 bůčku zalejeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl,divoké koření a vaříme do skoro hotova. Maso musí…
více o Zavařovaná domácí paštika