Z přísad a naběhnutého kvásku vypracujeme těsto, necháme vykynout.
Potom ho vyválíme na 1/2 cm vysokou placku. Vykrajujeme pirohy, naplníme, okraje pevně spojíme. Vložíme na plech, potřeme žloutkem a upečeme v horké troubě.
Masová náplň: Umeleme uvařené hovězí a vepřové maso (asi 1/2 kg), osolíme, okořeníme a přidáme 2 lžíce na másle osmažené cibulky. Vmícháme dvě na tvrdo uvařená a posekaná vejce, přilejeme půl šálku hovězího vývaru, dobře promícháme.
Houbová náplň: Houby nakrájíme a podusíme na základu z 1 cibule a trošky oleje, osolíme, okořeníme. Zahustíme vajíčky.
Náplň můžete udělat i ze zelí, brynzy, brambor apod.
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky.
V…
více o Gratinované brambory s cibulí
Kuře vykostíme klasickým postupem na plát, který si roztáhneme a osolíme. Z mletého masa si připravíme standartní směs…
více o Kuřecí roláda s mletým masem