Z přísad a naběhnutého kvásku vypracujeme těsto, necháme vykynout.
Potom ho vyválíme na 1/2 cm vysokou placku. Vykrajujeme pirohy, naplníme, okraje pevně spojíme. Vložíme na plech, potřeme žloutkem a upečeme v horké troubě.
Masová náplň: Umeleme uvařené hovězí a vepřové maso (asi 1/2 kg), osolíme, okořeníme a přidáme 2 lžíce na másle osmažené cibulky. Vmícháme dvě na tvrdo uvařená a posekaná vejce, přilejeme půl šálku hovězího vývaru, dobře promícháme.
Houbová náplň: Houby nakrájíme a podusíme na základu z 1 cibule a trošky oleje, osolíme, okořeníme. Zahustíme vajíčky.
Náplň můžete udělat i ze zelí, brynzy, brambor apod.
V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka. Jakmile kváse vzejde, přidáme 1…
více o Amolety z kynutého těsta
Pórek nakrájíme na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bujón, okořeníme,…
více o Brokolicová polévka s pórkem
K nastrouhanému sýru přidáme majonézu, sůl, pepř a česnek podle chuti.
Pomazánku namažeme na pečivo a na ozdobu se…
více o Nejlepší česneková pomazánka
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových