Z vody, cukru, soli, olivového oleje, celozrnné pšeničné mouky, hladké mouky a sušeného droždí vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme pořádně nakynout. Pokud máme domácí pekárnu, tím lépe, necháme ji, aby těsto zpracovala za nás.
Nakynuté těsto rozválíme na obdélník. Pokapeme olejem, potřeme kečupem, posypeme na plátky nakrájeným česnekem a pizza kořením. Pak poklademe kolečky salámu a plátky sýra nebo posypeme strouhaným sýrem. Z kratší strany srolujeme a přemístíme do vymazané bábovkové formy. Necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak povrch potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dozlatova (cca 50 minut).
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami)…
více o Tvarohový nákyp s jablky
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a…
více o Lilková omáčka na těstoviny
Čočku jsem si přes noc namočila. Následující den jsem slila vodu, zalila novou, přidala bobkový list, tymián a dala…
více o Talianska šošovicová polievka