Z kila hladké mouky, 1 dcl olivového oleje, 2 lžiček soli, 30 g kvasnic a vody vytvoříme těsto. Klasika kynuté těsto, jen poněkud tužší. S žádným kváskem se nematláme a kvasnice normálně nadrobíme do mouky. Necháme vykynout. Nijak extrémně, trochu.
Z těsta poté uděláme válec a rozkrájíme ho na 10–12 kusů, naděláme bochánky a pod utěrkou necháme ještě trochu dokynout. Pak si ponecháme počet bochánků, dle toho kolik chceme udělat pizzy a zbytek jednotlivě hodíme do mikroteňáků a šup do mrazáku. V budoucnu když máme chuť na pizzu, vytáhneme jen těsto a v mikrovlnné troubě na nejnižší stupeň rozmrazíme.
Bochánek rozválíme na patřičný rozměr, dle toho jaký máme plech na pizzu (já osobně používám průměr 30 cm = ideální). Těsto dáme na suchý, ničím nemaštěný ani nesypaný plech tak, aby nám zasahovalo tak 1 cm na okraje a dáme do trouby rozpálené na cca 250 °C. Necháme tak 2–3 minuty, až nám trochu zezlátne, otočíme a ještě na minutu necháme samotné péct.
Poté těsto zpět otočíme a začneme nakládat ingredience. Nejprve omáčku na pizzu, tu si buď připravíme z cibule, rajčat, protlaku, česneku, olivového oleje, cukru, bazalky, pepře a soli, a nebo ji koupíme. Štětcem potřeme těsto, posypeme oregánem (nešetříme), posypeme 150 g nastrouhané mozzarelly (lépe se strouhá, když je ztuhlá, vytažená z mrazáku). Poklademe na drobné kousky nakrájenou šunku (100–150 g), na tenké plátky nakrájené žampióny a 2–3 tenké plátky hermelínu a nivy. Celé můžeme ještě osolit či opepřit a šup s tou dobrotou do trouby na 10–12 minut při teplotě 250–270 °C.
To, čím si pizzu ochutíme, je jen na nás. Dáme si na ni, co nám chutná.
Na těstíčko spolu prošlehejte mouku, prášek do pečiva, podmáslí a vejce. Vmíchejte petržel a osolte. Olej rozehřejte ve…
více o Křupavé cibulové kroužky
Nejprve si klasickým způsobem upečeme palačinky, ti co mají čas, si samozřejmě udělají domácí (na slano). Na pánvi v…
více o Vynikající zapečené palačinky
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou