Z kila hladké mouky, 1 dcl olivového oleje, 2 lžiček soli, 30 g kvasnic a vody vytvoříme těsto. Klasika kynuté těsto, jen poněkud tužší. S žádným kváskem se nematláme a kvasnice normálně nadrobíme do mouky. Necháme vykynout. Nijak extrémně, trochu.
Z těsta poté uděláme válec a rozkrájíme ho na 10–12 kusů, naděláme bochánky a pod utěrkou necháme ještě trochu dokynout. Pak si ponecháme počet bochánků, dle toho kolik chceme udělat pizzy a zbytek jednotlivě hodíme do mikroteňáků a šup do mrazáku. V budoucnu když máme chuť na pizzu, vytáhneme jen těsto a v mikrovlnné troubě na nejnižší stupeň rozmrazíme.
Bochánek rozválíme na patřičný rozměr, dle toho jaký máme plech na pizzu (já osobně používám průměr 30 cm = ideální). Těsto dáme na suchý, ničím nemaštěný ani nesypaný plech tak, aby nám zasahovalo tak 1 cm na okraje a dáme do trouby rozpálené na cca 250 °C. Necháme tak 2–3 minuty, až nám trochu zezlátne, otočíme a ještě na minutu necháme samotné péct.
Poté těsto zpět otočíme a začneme nakládat ingredience. Nejprve omáčku na pizzu, tu si buď připravíme z cibule, rajčat, protlaku, česneku, olivového oleje, cukru, bazalky, pepře a soli, a nebo ji koupíme. Štětcem potřeme těsto, posypeme oregánem (nešetříme), posypeme 150 g nastrouhané mozzarelly (lépe se strouhá, když je ztuhlá, vytažená z mrazáku). Poklademe na drobné kousky nakrájenou šunku (100–150 g), na tenké plátky nakrájené žampióny a 2–3 tenké plátky hermelínu a nivy. Celé můžeme ještě osolit či opepřit a šup s tou dobrotou do trouby na 10–12 minut při teplotě 250–270 °C.
To, čím si pizzu ochutíme, je jen na nás. Dáme si na ni, co nám chutná.
Čerstvé špenátové listy krátce povaříme ve vodě, vodu slijeme. Kdo chce, může listy nahrubo posekat. Pokud použijeme…
více o Pangas se špenátem a nivou
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto…
více o Octové těsto místo listového
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou