Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme a promneme je vařečkou. Jak se začnou roztékat, okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu více, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 3 třešně, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v páře cca 10 minut.
Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem. Polijeme je rozpuštěným máslem. Místo třešní můžeme použít i jiné ovoce. Meruňkové a švestkové knedlíky je lepší posypat místo tvarohu mletým mákem. Nemáme-li ovoce, můžeme knedlíky plnit povidly nebo povidly smíchanými s tvarohem.
Droždí, cukr a mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Toastový chléb na knedlík nakrájíme na kostky a dáme na plech, který vložíme do trouby a na 200 stupňů 10 minut sušíme.…
více o Odlehčený žemlový knedlík
Cibuli si nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a dáme zpěnit do hrnce. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso…
více o Kari rizoto s kuřecím masem