Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme a promneme je vařečkou. Jak se začnou roztékat, okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu více, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 3 třešně, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v páře cca 10 minut.
Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem. Polijeme je rozpuštěným máslem. Místo třešní můžeme použít i jiné ovoce. Meruňkové a švestkové knedlíky je lepší posypat místo tvarohu mletým mákem. Nemáme-li ovoce, můžeme knedlíky plnit povidly nebo povidly smíchanými s tvarohem.
Droždí, cukr a mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
**Korpus: ** vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme…
více o Banánová bleskovka – dort