Do mísy rozdrobíme kvasnice, posolíme a promneme je vařečkou. Jak se začnou roztékat, okamžitě je zasypeme částí mouky, přidáme vodu, vejce a promícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme hladké pružné těsto, které se nepřichytává na stěny mísy. Je-li třeba, mouky dáme trochu více, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 3/4 hodiny. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 3 třešně, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v páře cca 10 minut.
Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem. Polijeme je rozpuštěným máslem. Místo třešní můžeme použít i jiné ovoce. Meruňkové a švestkové knedlíky je lepší posypat místo tvarohu mletým mákem. Nemáme-li ovoce, můžeme knedlíky plnit povidly nebo povidly smíchanými s tvarohem.
Droždí, cukr a mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na…
více o Kynuté knedlíky s povidly
Smíchá se mouka s práškem do pečiva, přidá cukr, skořice, ořechy, nakrájená jablka a nakonec vejce. Vše se smíchá a…
více o Jiřinčina skořicová bábovka
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibulku a na mírném ohni ji necháme zpěnit, až změkne, ale ještě nezačne…
více o Mrkvová polévka s pomerančem
TĚSTO
Smícháme změklé máslo, cukr krystal, polohrubou mouku, špetku soli a kakao. Po chvíli přidáme celé vejce. Těsto…
více o Dvoubarevný tvarohový koláč