Nejdříve uděláme kvásek. Droždí, lžičku cukru, lžičku mouky, 4 lžíce vlažného mléka promícháme a necháme 10 min. v teple. Mezitím, než kvásek naběhne, uděláme těsto z jemně strouhaných brambor, přidáme mouku, špetku soli, moučkový cukr, rozehřátou Heru, 1 vejce, vzešlý kvásek a vlažným mlékem zaděláme středně tuhé hladké těsto.
Necháme asi 1 hodinu nakynout, pak prohněteme a rozválíme na plát asi 45×25 cm, rozdělíme na 16 čtverců. Rozdělíme pravidelně nádivku, zarolujeme a vytvarujeme rohlíčky. Na plechu s pečicím papírem necháme ješte asi 10 minut kynout, pak potřeme druhým vajíčkem a posypeme sezamem.
Pečeme na 190 °C 20 minut dozlatova.
Náplň: 100 g mletých ořechů smícháme se 2 lžícemi meruňkového džemu a lžící rumu.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Ze surovin zpracujeme těsto, nenecháme kynout a hned rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečka o velikosti…
více o Plněné rohlíčky bez kynutí
Žloutky s cukrem šleháme metličkami cca 1 min. Přidáme rozemleté ořechy, dobře promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků…
více o Oříšková roláda s tvarohem
Filé položíme v jedné vrstvě do pekáčku vymazaného tukem. Jogurt a bylinky s paprikou smícháme a filé směsí zalijeme.…
více o Rybí filé pečené s jogurtem
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy, stejně tak maso a klobásy. Cibule na kolečka, slaninu na plátky a…
více o Sloní žrádlo na zahradní gril