Nejdříve uděláme kvásek. Droždí, lžičku cukru, lžičku mouky, 4 lžíce vlažného mléka promícháme a necháme 10 min. v teple. Mezitím, než kvásek naběhne, uděláme těsto z jemně strouhaných brambor, přidáme mouku, špetku soli, moučkový cukr, rozehřátou Heru, 1 vejce, vzešlý kvásek a vlažným mlékem zaděláme středně tuhé hladké těsto.
Necháme asi 1 hodinu nakynout, pak prohněteme a rozválíme na plát asi 45×25 cm, rozdělíme na 16 čtverců. Rozdělíme pravidelně nádivku, zarolujeme a vytvarujeme rohlíčky. Na plechu s pečicím papírem necháme ješte asi 10 minut kynout, pak potřeme druhým vajíčkem a posypeme sezamem.
Pečeme na 190 °C 20 minut dozlatova.
Náplň: 100 g mletých ořechů smícháme se 2 lžícemi meruňkového džemu a lžící rumu.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Ze surovin zpracujeme těsto, nenecháme kynout a hned rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečka o velikosti…
více o Plněné rohlíčky bez kynutí
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes…
více o Rajčata zapečená s mozzarelou
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou