Nejdříve uděláme kvásek. Droždí, lžičku cukru, lžičku mouky, 4 lžíce vlažného mléka promícháme a necháme 10 min. v teple. Mezitím, než kvásek naběhne, uděláme těsto z jemně strouhaných brambor, přidáme mouku, špetku soli, moučkový cukr, rozehřátou Heru, 1 vejce, vzešlý kvásek a vlažným mlékem zaděláme středně tuhé hladké těsto.
Necháme asi 1 hodinu nakynout, pak prohněteme a rozválíme na plát asi 45×25 cm, rozdělíme na 16 čtverců. Rozdělíme pravidelně nádivku, zarolujeme a vytvarujeme rohlíčky. Na plechu s pečicím papírem necháme ješte asi 10 minut kynout, pak potřeme druhým vajíčkem a posypeme sezamem.
Pečeme na 190 °C 20 minut dozlatova.
Náplň: 100 g mletých ořechů smícháme se 2 lžícemi meruňkového džemu a lžící rumu.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Ze surovin zpracujeme těsto, nenecháme kynout a hned rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečka o velikosti…
více o Plněné rohlíčky bez kynutí
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka
Vezmeme džem a kečup a smícháme v mixéru dohromady, nasypeme kari a dáme ocet.
Hotovo.
Cítíte moc kečup - přidejte…
více o Nejlehčí sladkokyselá omáčka