Nejdříve uděláme kvásek. Droždí, lžičku cukru, lžičku mouky, 4 lžíce vlažného mléka promícháme a necháme 10 min. v teple. Mezitím, než kvásek naběhne, uděláme těsto z jemně strouhaných brambor, přidáme mouku, špetku soli, moučkový cukr, rozehřátou Heru, 1 vejce, vzešlý kvásek a vlažným mlékem zaděláme středně tuhé hladké těsto.
Necháme asi 1 hodinu nakynout, pak prohněteme a rozválíme na plát asi 45×25 cm, rozdělíme na 16 čtverců. Rozdělíme pravidelně nádivku, zarolujeme a vytvarujeme rohlíčky. Na plechu s pečicím papírem necháme ješte asi 10 minut kynout, pak potřeme druhým vajíčkem a posypeme sezamem.
Pečeme na 190 °C 20 minut dozlatova.
Náplň: 100 g mletých ořechů smícháme se 2 lžícemi meruňkového džemu a lžící rumu.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do…
více o Závin z bramborového těsta
Ze surovin zpracujeme těsto, nenecháme kynout a hned rozdělíme na 10 dílů. Z každého dílu vyválíme kolečka o velikosti…
více o Plněné rohlíčky bez kynutí
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Začneme přípravou majonézy a to tak, že ručním šlehačem vyšleháme na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje (musejí…
více o Opravdu domácí tatarská omáčka
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu