Plněné žampiony játrovou směsí

3.25

hodnoceno: 8
Příprava: 45 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule
    • 500
      g drůbeží játra
    • 1
      lžíce máslo na vymazání
    • strouhanka trochu
    • 2
      lžíce víno portské nebo jiné sladké červené
    • 16
      ks žampiony 12–16
    • 1
      ks hermelín
    • 2
      lžíce ořechy není nutné
    • olej

Postup přípravy receptu

  • Na pánvičce zpěníme na trošce oleje najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra a orestujeme je. Z žampionů vykroutíme nožičky, najemno je nakrájíme a přidáme k játrům. Směs můžeme zahustit hrstí strouhanky. Okořeníme trochou soli, petržele, pepře a máme-li, pak lžící až dvěma portského vína (může být i silnější sladké červené víno). Ze směsi vytvoříme 12–16 hromádek, které vložíme do kloboučků žampiónů.
  • Zapékací misky z keramiky zvané dušičky vymažeme kouskem másla a do každé složíme 3–4 plněné houbové hlavičky. Naplněné dušičky naskládáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 15 minut, pak sundáme pokličky, povrch v misce pokryjeme tenkými plátky Hermelínu a odkryté vrátíme dušičky do trouby na cca 5 minut.
  • Pokud je nechceme hned servírovat, přikryjeme pokličkami, aby obsah nevychladl. Nemáme-li dušičky, můžeme naskládat plněné kloboučky do vymazaného pekáčku a zapékat je všechny dohromady.
  • Poznámka: Pokud chceme, můžeme do směsi dušených jater s cibulkou přidat před plněním kloboučků pár najemno potlučených jader vlašských ořechů.
Zařazení: Vnitřnosti Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: