Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout. Mezitím smícháme máslo s hladkou nebo polohrubou moukou a dáme vychladit. Po vykynutí prvního těsta (to je asi za 3/4 hodiny) vyválíme plát, na něj položíme hranolek máslového těsta, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme. Necháme asi 15 minut a potom ještě třikrát překládáme a vyvalujeme. Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme ořechovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou nádivkou. Tvarujeme do šátečků, rohlíčků nebo šátečkových koláčků. Pečeme v hodně teplé troubě.
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jedna větší)…
více o Zeleninová polévka s drobením