g
hovězí maso
krk nebo libové na polévku a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
kopr
2
ks
bobkový list
1–2
1
sklenice
kysané zelí
1
sklenice
červená řepa
nakládaná
1
lžička
cukr
rajský protlak
malý
sůl
Postup přípravy receptu
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme malinko podlít vývarem). Po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list. Promícháme, podusíme pod pokličkou a následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku povaříme (jen na mírných teplotách, 5–8 minut nechat probulat). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvíli povaříme. Vložíme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme – sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.
Boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá. Dělám ji večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka