g
hovězí maso
krk nebo libové na polévku a 500 g vepřového masa (libová krkovička)
kopr
2
ks
bobkový list
1–2
1
sklenice
kysané zelí
1
sklenice
červená řepa
nakládaná
1
lžička
cukr
rajský protlak
malý
sůl
Postup přípravy receptu
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme lehce zesklovatět. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a pod pokličkou chvilku dusíme (můžeme malinko podlít vývarem). Po chvilce přihodíme kysané zelí, červenou řepu a bobkový list. Promícháme, podusíme pod pokličkou a následně přilijeme vývar z masa. Opět chvilku povaříme (jen na mírných teplotách, 5–8 minut nechat probulat). Přidáme rajčata a rajčatový protlak, chvíli povaříme. Vložíme pokrájené maso a dle vlastní chuti dochutíme – sůl, pepř, červená paprika, lžička cukru, špetka petržele, špetka kopru. Ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.
Boršč je polévka vydatná, hustá a nejlépe chutná odleželá. Dělám ji večer a nechám do druhého dne odležet v chladu.
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Na oleji orestujete na velké kusy nakrájený petržel a brambory. Přidáte nastrouhaný zázvor a najemno nasekaný česnek a…
více o Polévka z medvědího česneku