Podzimní hruškový koláč

3.14

hodnoceno: 14
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • TĚSTO:
    • 100
      g máslo nebo Hera
    • sůl na špičku nože
    • 200
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce moučkový cukr vrchovatá
    • 1
      ks vanilkový cukr
  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
    • 2
      ks vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 4
      lžíce cukr krupice
  • HRUŠKY
    • 3
      lžíce citronová šťáva
    • 1
      ks skořicový cukr
    • 3
      ks hrušky případně jablka

Postup přípravy receptu

  • Mouku promícháme s cukry, přidáme změklé máslo a vejce, vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladnu půl hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme nebo vmačkáme do kulaté formy (26 cm), kterou jsme si vymazali a vysypali moukou, kraje těsta vytáhneme i do boků.
  • Náplň: Žloutky utřeme s cukry do pěny, přidáme tvaroh, vymícháme dohladka a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků, který zlehka vmícháme do tvarohového krému. Náplň pak rovnoměrně rozetřeme na syrový korpus.
  • Hrušky (jablka) oloupeme, odstraníme jádřince a vějířovitě nakrojíme půlky nebo čtvrtky hrušek (dle velikosti), které pokapeme citronovou šťávou. Vějířky naskládáme na tvarohovou směs a každý posypeme částí skořicového cukru. Takto připravený koláč dáme péct na střední teplotu do předehřáté trouby dorůžova, během pečení se nafoukne a při chladnutí se zase trochu sníží. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
  • Do těsta i do tvarohové směsi můžeme přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
Zařazení: Koláče Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: