Mouku promícháme s cukry, přidáme změklé máslo a vejce, vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladnu půl hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme nebo vmačkáme do kulaté formy (26 cm), kterou jsme si vymazali a vysypali moukou, kraje těsta vytáhneme i do boků.
Náplň: Žloutky utřeme s cukry do pěny, přidáme tvaroh, vymícháme dohladka a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků, který zlehka vmícháme do tvarohového krému. Náplň pak rovnoměrně rozetřeme na syrový korpus.
Hrušky (jablka) oloupeme, odstraníme jádřince a vějířovitě nakrojíme půlky nebo čtvrtky hrušek (dle velikosti), které pokapeme citronovou šťávou. Vějířky naskládáme na tvarohovou směs a každý posypeme částí skořicového cukru. Takto připravený koláč dáme péct na střední teplotu do předehřáté trouby dorůžova, během pečení se nafoukne a při chladnutí se zase trochu sníží. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
Do těsta i do tvarohové směsi můžeme přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
Těsto: šleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přidáme olej. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva současně s mlékem.…
více o Francouzský hruškový koláč
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v…
více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Ředkvičky nakrájíme na velmi jemné plátky, vejce oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Utřeme je s majonézou, lehce…
více o Jarní ředkvičková pochoutka