Nejprve propláchnutou pohanku nasypeme do hrnce s osolenou vodou, přidáme lžíci olivového oleje a vaříme tak dlouho, až se nám začne tvořit pěna. Pak pohanku opět propláchneme studenou vodou a nasypeme ji do mísy.
Utřeme česnek, cibuli nakrájíme nadrobno a společně s trochou majoránky přidáme k pohance. Mezitím oloupeme cukety, nakrájíme je na kousky a lehce podusíme, aby změkly.
Pak k cuketám přidáme nastrouhaný sýr, za stálého míchání dosolíme a přidáme koření podle chuti, např. grilovací.
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami