Na kostičkách slaniny necháme zesklovatět cibuli a zasypeme ji mletou sladkou paprikou. (Kdo má rád, přidá špetku pálivé.) Zpěníme a rychle zalijeme troškou nálevu z kysaného zelí a rozmícháme. Přisypeme překrájené kysané zelí a zředěný zbytek nálevu. Přidáme mletý kmín, špetku mletého černého pepře a povaříme. Na pánvi opečeme kolečka dobré klobásy nebo kostky uzeného masa (pro labužníky obojí) a vsypeme do polévky. Necháme přebublat, vmícháme šlehačku nebo smetanu se zakvedlanou hladkou moukou a opět necháme přejít varem. Dochutíme 2–3 stroužky prolisovaného česneku a necháme pár hodin uležet. Pak se polévka ohřeje a zbaští s pečivem.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem)…
více o Čočková polévka s klobásou
1. V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a přidáme mléko, olej a vejce.
2. Nyní máme základní těsto na bábovku…
více o Jednoduchá hrnková bábovka
Do mísy nakrájíme rajčata, cibuli, salám, přidáme uvařená a vychlazená vejce, majolku a podle chuti osolíme a opepříme.…
více o Rajčatový salát s vejci