Na kostičkách slaniny necháme zesklovatět cibuli a zasypeme ji mletou sladkou paprikou. (Kdo má rád, přidá špetku pálivé.) Zpěníme a rychle zalijeme troškou nálevu z kysaného zelí a rozmícháme. Přisypeme překrájené kysané zelí a zředěný zbytek nálevu. Přidáme mletý kmín, špetku mletého černého pepře a povaříme. Na pánvi opečeme kolečka dobré klobásy nebo kostky uzeného masa (pro labužníky obojí) a vsypeme do polévky. Necháme přebublat, vmícháme šlehačku nebo smetanu se zakvedlanou hladkou moukou a opět necháme přejít varem. Dochutíme 2–3 stroužky prolisovaného česneku a necháme pár hodin uležet. Pak se polévka ohřeje a zbaští s pečivem.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem)…
více o Čočková polévka s klobásou
Pomocí nože, kterým uděláme do masa dostatečně velké otvory, prošpikujeme kýtu podélně rozčtvrceným párkem. V misce…
více o VVV – Velice Vydařené Vepřové
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové