Na kostičkách slaniny necháme zesklovatět cibuli a zasypeme ji mletou sladkou paprikou. (Kdo má rád, přidá špetku pálivé.) Zpěníme a rychle zalijeme troškou nálevu z kysaného zelí a rozmícháme. Přisypeme překrájené kysané zelí a zředěný zbytek nálevu. Přidáme mletý kmín, špetku mletého černého pepře a povaříme. Na pánvi opečeme kolečka dobré klobásy nebo kostky uzeného masa (pro labužníky obojí) a vsypeme do polévky. Necháme přebublat, vmícháme šlehačku nebo smetanu se zakvedlanou hladkou moukou a opět necháme přejít varem. Dochutíme 2–3 stroužky prolisovaného česneku a necháme pár hodin uležet. Pak se polévka ohřeje a zbaští s pečivem.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem)…
více o Čočková polévka s klobásou
Filé položíme v jedné vrstvě do pekáčku vymazaného tukem. Jogurt a bylinky s paprikou smícháme a filé směsí zalijeme.…
více o Rybí filé pečené s jogurtem
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)