Na kostičkách slaniny necháme zesklovatět cibuli a zasypeme ji mletou sladkou paprikou. (Kdo má rád, přidá špetku pálivé.) Zpěníme a rychle zalijeme troškou nálevu z kysaného zelí a rozmícháme. Přisypeme překrájené kysané zelí a zředěný zbytek nálevu. Přidáme mletý kmín, špetku mletého černého pepře a povaříme. Na pánvi opečeme kolečka dobré klobásy nebo kostky uzeného masa (pro labužníky obojí) a vsypeme do polévky. Necháme přebublat, vmícháme šlehačku nebo smetanu se zakvedlanou hladkou moukou a opět necháme přejít varem. Dochutíme 2–3 stroužky prolisovaného česneku a necháme pár hodin uležet. Pak se polévka ohřeje a zbaští s pečivem.
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce…
více o Hrachová polévka s klobásou
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem)…
více o Čočková polévka s klobásou
Těsto: všechny ingredience zaděláme na vále v hladké těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu vyválíme na pečící…
více o Karamelovo-ořechové řezy
Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak zlehka zamícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec…
více o Jablečné řezy piškotové
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a rýži. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a vaříme, dokud nebude…
více o Dobrá rýžová polévka se sýrem