Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete. Položte ji na mřížku, dejte do pekáče a pečte hodinu a půl. Pak kachnu dejte stranou a z pekáče slijte vypečený tuk.
Vraťte kachnu do pekáče a polijte ji třemi lžícemi medu – hlavně stehna a prsíčka. Pečte další hodinu, přelévejte a deset minut před koncem pečení ji posypte sezamem. Hotovou kachnu sundejte z plechu, nechte ji 10–15 minut odpočívat a pak ji přelijte zbývající lžící medu.
Nyní připravte omáčku: z pekáče slijte všechen tuk a nechte na něm jen trochu vypečené šťávy s medem. Pekáč postavte na sporák. Jakmile začne obsah syčet a karamelizovat, přilijte červené víno a svařte ho na třetinu. Pak přilijte vývar a několik minut vařte, aby omáčka zhoustla. Zjemněte ji máslem, osolte, opepřete a pokud chcete, tak proceďte.
Řepu nakrájíme na klínky (osminky) a vložíme do pekáče.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Smícháme suroviny na zálivku,…
více o Řepa pečená s medem dle BBC
Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut…
více o Lívance z vloček bez droždí
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trocha oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou na jemno.…
více o Pikantní kuřecí nudličky
Necháme zavařit víno s cukrem, přidáme třešně a povaříme za častého promíchání zhruba 15-20 min (zhoustne). Přilejeme…
více o Třešňový pohár pro dospělé