Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji zlehka osmahneme cibulku a mrkev, poté přidáme rajčata a přivedeme k varu. Na mírném ohnim vaříme pod pokličkou cca 45 minut, dokud se rajčata nerozvaří.
Vše rozmixujeme ručním mixérem, ochutíme solí, popř. cukrem, a nadrobno nakrájenou bazalkou. Kdo chce, může přidat pro zjemnění oříšek másla. Povaříme ještě dalších 15 minut.
Ihned plníme do čistých sklenic se šroubovacím uzávěrem. Sklenice otočíme dnem vzhůru, zabalíme do deky a necháme vychladnout.
„Pomodoro“ používám místo kečupu na domácí pizzu nebo jako omáčku k těstovinám.
Je zavařováno stejně jako marmelády, vydrží tedy podobně dlouho.
Oloupanou a umytou mrkev nastrouháme najemno. Lučinu s majonézou rozetřeme a přidáme mrkev. Dochutíme solí, pepřem a…
více o Mrkvová pomazánka s majonézou
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými…
více o Nepečený ostružinový dort