ks
brambory
střední velikosti, oloupané, nakrájené na kostičky
50
g
máslo
sůl
5
ks
pórek
střední velikosti
750
ml
voda
nebo domácí drůbeží vývar
pažitka
pepř mletý
muškátový oříšek
250
ml
smetana 12%
Postup přípravy receptu
Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
V hrnci rozpusťte na středním ohni máslo a pórek na něm nechte zavadnout. Za občasného míchání ho 6–8 minut nechte zavadnout, aby povolil, ale nezhnědl.
Přidejte brambory, trochu muškátového oříšku a zalijte horkým vývarem nebo vodou. Vařte 15–20 minut do změknutí brambor.
Odstavte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Ochuťte solí a pepřem, přidejte smetanu, případně pažitku.
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené,…
více o Medzevská bramborová polévka
Maso osolíme, prudce opečeme na rozehřátém tuku a vyndáme. Na tuku osmažíme na plátky (!) nakrájenou cibuli, zaprášíme…
více o Bratislavské plecko pro Aničku
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v…
více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Ředkvičky nakrájíme na velmi jemné plátky, vejce oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Utřeme je s majonézou, lehce…
více o Jarní ředkvičková pochoutka