Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.
Hnětacími metlami (nebo vařečkou) promíchávejte tekutý střed s moukou.
Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.
Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.
Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete celé namočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Namočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej -…
více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Dáme vychladit. Během chlazení občas zamícháme,…
více o Pudinkovo-tvarohový pohár
Ořechy a čokoládu nalámeme (např. válečkem přes mikrotenový sáček) a smícháme s ostatními sypkými přísadami.
Zvlášť…
více o Čokoládovo-ořechové muffiny
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole