Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.
Hnětacími metlami (nebo vařečkou) promíchávejte tekutý střed s moukou.
Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.
Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.
Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete celé namočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Namočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Hlávkové zelí omyjeme a natrháme na menší listy do salátové mísy. Mezitím uvaříme dvě brambory a tři vejce natvrdo. Do…
více o Salát od Středozemního moře
Piškoty necháme v sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a…
více o Velikonoční piškotová vajíčka
Vodu s olejem a solí přivedeme k varu, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme, až se hmota nelepí na vařečku, po…
více o Větrníčky se slanou náplní
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, chvíli restujeme, přisypeme papriku, přilijeme smetanu a tolik…
více o Paprikové brambory s okurkami
Všechno mimo ovoce dáme do pekárny a zapneme program marmeláda, asi 20 min. před koncem přidáme nakrájené ovoce a pokud…
více o Ovocná rýžová kaše z pekárny
Vepřová kýta recepty. Vepřovou kýtu si tentokrát zkuste podle šéfkuchaře upravit podle tohoto receptu - pěkně pečenou a…
více o Pečená vepřová kýta s paprikou