Pravý pařížský dort podle Zdenky s “krájecí” polevou
2.42
hodnoceno: 19
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
2
lžíce
slunečnicový olej
1
lžíce
máslo
1
špetka
sůl
do sněhu
6
lžíce
voda
3
ks
vejce
3
lžíce
moučkový cukr
3
lžíce
polohrubá mouka
3
lžíce
šlehačka
1
lžička
prášek do pečiva
300
g
čokoláda na vaření
3
ks
smetana ke šlehání
200
g
čokoláda
1
lžíce
kakao
dortová poleva
těsto
pařížský krém
Postup přípravy receptu
Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmile jdeme plnit dort, vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobře vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka, bude to opravdu hutná kalorická bomba! Na objemu nabude tak o 2–3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Korpus: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22 cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout.
Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečicí papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedeme nožem a oddělíme od formy.
Poleva: 200 g čokolády na vaření Orion nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%. Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30 stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku.
Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečicího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, karton). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování.
Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, odstraníme ráfek a připravenou polevou správné teploty poljeme dort, včetně jeho boků. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečicí papír, případně podložit plechem, aby okolní mlsouni měli pak zjednodušený úklid po šéfcukráři.
Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehačku s cukrem a ozdobíme dort. Můžeme použít dostupné ozdoby – kandované třešně namočené v rumu, cukrové kuličky, čokoládové ozdoby, kupované ozdoby, domácí ozdoby, prostě podle možností domácnosti a odvahy šéfkuchaře.