Proč je u mouky a cukru „přibližně“? Řiďte se vahou vajec. Šest vajec položte na váhu, zvážte je i se skořápkou a potom se řiďte poučkou „kolik vajec – tolik mouky – a tolik cukru“. Je to pravidlo, které je osvědčené desetiletími!
Dobrým základem pro nadýchaný korpus jsou důkladně vyšlehané žloutky. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky šlehejte ručním šlehačem a postupně přidávejte cukr. Vyšlehanou pěnu krásně do běla získáte nejdříve za 10 až 15 minut. Kdo chce tak trochu podvádět a ne tak dlouho čekat, může k trochu vyšlehaným žloutkům přidat horkou vodu (na 6 vajec vycházejí tři lžíce vroucí vody), pěna pak vyběhne za chviličku.
Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Kdyby se kypřicí prášek přidal rovnou do tekutiny, ztratil by svou kypřicí schopnost. Takže zásadně míchat s moukou, vše prosít a po částech zlehka vařečkou přimíchávat k vyšlehaným žloutkům! Opravdu použijte vařečku, kdybyste pokračovali s ručním šlehačem, pracně získaná pěna by byla rázem ta tam.
Teď už zbývají jen bílky. Ty musí být vyšlehané opravdu do tuha. Žádné „to už stačí". A pokud jim chcete přece jen trochu pomoct, přidejte k nim špetku soli. Vyzkoušet můžete i lžíci vlažné vody. Nádoba, ve které šleháte, musí být dokonalé čistá a ani trochu mastná. Zároveň by měla být chladná. Vyšlehaný sníh pak jen už zlehka vmíchejte vařečkou do těsta a co nejdříve nalijte do dortové formy.
Největším problémem při pečení piškotu je vlastně samotné pečení. Nejdřív k vymazávání – piškotové těsto je šlehané, takže se vymazává a vysypává pouze dno! Vnitřní stěny formy by měly zůstat netknuté, korpus se od nich pak odřízne tenkým ostrým nožem. A pokud se vám nechce do formy sypat mouka, přivřete do ní pečicí papír.
Když nalijete těsto do formy, dejte pozor, abyste s ní při přesunu do trouby nijak nebouchli! Jinak by těsto – jak říkávaly naše prababičky – „chytilo brousek“ a srazilo by se. Troubu určitě předehřejte na 175 stupňů (horkovzdušné na 160 stupňů) a vše vkládejte až do dokonale vyhřáté trouby. A připravte se na to, že pečení bude trvat třeba i 45 minut. Troubu prvních 30 minut v žádném případně neotevírejte, korpus by spadl. Pokud ho budete péct takto pomalu, bude krásně křehký a nebude vysušený.
Zda je hotový můžete otestovat špejlí. Pokud jste vytáhli suchou špejli, máte dopečeno.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů