Maso nakrájíme na kostičky (velké asi jako na klasický guláš) a proházíme v troše mouky. Nakrájíme si cibuli.
Na rozpáleném sádle (popř. oleji) zprudka orestujeme maso – zůstane šťavnaté a díky mouce se krásně opeče, navíc nakonec už nemusíme zahušťovat. Když se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce. Přebytečný tuk můžeme slít, aby omáčka nebyla příliš mastná, ale rozhodně je lepší, když maso osmahneme ve větším množství tuku. Do zbylého sádla dáme cibuli, kterou orestujeme dozlatova, vrátíme maso, osolíme, celé zasypeme červenou paprikou a promícháme. Barva by měla být krásně červená (ne oranžová – málo papriky, nebo hnědá – příliš papriky). Dáváme pozor, aby paprika nezhořkla, proto nerestujeme příliš douho. Celé zalijeme nejlépe vývarem, výborně si ale vystačíme i s vodou. Maso by se nemělo připalovat, ale rozhodně by nemělo ve vodě plavat. Stáhneme oheň a dusíme okolo 30 minut.
Vydusí se nám výborný gulášový základ. Přidáme pokrájené bíle zelí a v případě potřeby dolijeme vodu. Takto na středním ohni necháme dusit dalších 30 minut. Můžeme přidat trochu cukru, pokud se nám guláš zdá příliš kyselý. Nakonec stáhneme oheň na nejnižší stupeň a zalijeme 150–200 ml smetany. Lze použít také zakysanou smetanu nebo to zkombinovat půl na půl. Ještě krátce povaříme a na závěr dochutíme pepřem.
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory…
více o Karbanátky z krabích tyčinek
Smícháme ingredience na glazuru, přivedeme do bodu varu a necháme vychladnout. Připravíme si těsto - vyšleháme máslo s…
více o Kokosové řezy z Kapského města
Salám nakrájíme na malé nudličky. Dáme na rozpálený olej, zprudka orestujeme a přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a…
více o Potěšení pekelníka Pelešníka
Z mléka, cukru, vanilky a pudinkových prášků uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak krém…
více o Vanilkový krém na dorty
Vajíčka smícháme s cukrem a utřeme s máslem do pěny, přidáme i vanilkový cukr. Vmícháme mléko, mouku, kypřicí prášek a…
více o Muffiny s ovocem a čokoládou
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage