Vkládáme zeleninu postupně podle jejich tvrdosti. V hrnci by mělo být tak 3/4 vývaru, aby se vešly všechny zbývající ingredience. Do studené vody vložíme na kostky nakrájené maso a až sebereme pěnu, tak přidáme koření. Vaříme do poloměkka. Celou oloupanou řepu vložíme k masu a dále vaříme. Mrkev a petržel nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme najemno a dáme do hrnce chvíli po řepě. Zvlášť na pánvi osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, po chvíli přidáme část nastrouhané mrkve (pokud máme na kostky, tak nedáváme). Zaprášíme mletou paprikou, přidáme celý protlak a vytvoříme hustou hmotu, kterou pak rozředíme trochou vývaru a ještě chvíli povaříme. Obsah pánve vložíme do hrnce. Předtím vyjmeme uvařenou řepu, kterou po vychladnutí nakrájíme na kostky (pustí tmavě červenou barvu) a vložíme zpět do hrnce.
Nakonec přidáme na větší kousky nakrájené brambory a až je všechno uvařené, tak navrch dáme překrájené kysané zelí nebo i čerstvé. Zelí už se nemusí vařit, pouze se spaří. Polévku necháváme volně probublávat, nevaříme na silném ohni.
Na talíři ochutíme bílým jogurtem nebo smetanou. Lepší je počkat do dalšího dne, kdy polévka získá jemně navinulou chuť (i bez octu).
Vegetariáni pouze vynechají maso, protože i zeleninový boršč je vynikající.
Jahody s pudinkem uvařit a nechat vychladnout. Našlehat máslo a cukr, vešlehat vychladlou směs. Natírat na jakýkoli…
více o Jednoduchý jahodový moučník
Rozinky namočíme do vody. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme ho v misce do pěny. Postupně přidáme…
více o Tvarožník s ořechy a rozinkami
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka
Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji lehce na oleji, přidáme mleté maso a koření a dusíme, až bude maso hotové. …
více o Zapékaná cuketa s mletým masem