Z přísad zpracujeme na vále v těsto, při propracování můžeme trochu podsypat hladkou moukou. Těsto necháme asi hodinu odležet a připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s ostatními přísadami. Na vál dáme pečicí papír ve velikosti plechu.
Těsto rozdělíme na polovinu, aby byly 2 koláče. Polovinu těsta vyválíme na lehce pomoučněném papíře na vále do tvaru obdélníka, doprostřed dáme jablečnou směs, přehneme strany (NEBALÍME JAKO ZÁVIN!). Zmáčkneme, aby jablka při pečení nevytékala, pomažeme vejcem, posypeme krystalovým cukrem a ořechy nebo mandlemi.
S papírem přesuneme na suchý plech a pečeme při 180 °C do zlatova. Koláč z druhé poloviny těsta utvoříme stejným způsobem. Po upečení necháme vychladit a až potom krájíme na řezy. Před podáváním můžeme jednotlivé řezy postříkat šlehačkou.
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní…
více o Jablkový koláč od babičky
Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, ořechy nahrubo nasekáme, zalijeme zálivkou z rumu, medu a citrónové šťávy. Lehce…
více o Jablkový salát s ořechy
Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzduch 180 °C). Z bílků, soli a 40 g cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky a zbylý…
více o Osvěžující citronová roláda
V hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidáme nové koření, pepř, bobkové listy a…
více o Králík na zakysané smetaně