Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru rozpustíme v mléce). Dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout (několikrát přemísíme, až se tvoří puchýřky). Vysypeme vál moukou, dáme na něj kynuté těsto, válečkem rozválíme do čtverce, doprostřed dáme 1. těsto, okraje přehneme a vyválíme, takto přeložíme a vyválíme třikrát. Vícekrát ne, jinak by se nezachovaly vrstvy.
Takto proválené těsto odložíme bokem, vždy ukrojíme 1/4 a natenko po vrstvách vyválíme. Rádýlkem krájíme malé čtverečky a plníme náplní (tvarohová, povidlová, maková, ořechová). Naplněný koláček namočíme v rozšlehaném vejci a potom v drobence. Dáváme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech, necháme ještě 15 minut nakynout a pak pečeme na 175 °C. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a skládáme nejlépe do mísy nastojato, těsně k sobě. Vrch mísy přikryjeme igelitem a dáme do chladna uležet.
Tohle je recept mé tety, která koláče peče na svatby, je jimi vyhlášená. Čím menší koláčky, tím lepší.
Nejdřív smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao, přidáme rozpuštěnou Heru, do které jsme dali při rozpouštění…
více o Čokoládová bábovka bez vajec
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme, když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle