Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru rozpustíme v mléce). Dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout (několikrát přemísíme, až se tvoří puchýřky). Vysypeme vál moukou, dáme na něj kynuté těsto, válečkem rozválíme do čtverce, doprostřed dáme 1. těsto, okraje přehneme a vyválíme, takto přeložíme a vyválíme třikrát. Vícekrát ne, jinak by se nezachovaly vrstvy.
Takto proválené těsto odložíme bokem, vždy ukrojíme 1/4 a natenko po vrstvách vyválíme. Rádýlkem krájíme malé čtverečky a plníme náplní (tvarohová, povidlová, maková, ořechová). Naplněný koláček namočíme v rozšlehaném vejci a potom v drobence. Dáváme na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech, necháme ještě 15 minut nakynout a pak pečeme na 175 °C. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a skládáme nejlépe do mísy nastojato, těsně k sobě. Vrch mísy přikryjeme igelitem a dáme do chladna uležet.
Tohle je recept mé tety, která koláče peče na svatby, je jimi vyhlášená. Čím menší koláčky, tím lepší.
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do…
více o Vdolky s povidly a šlehačkou
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Změklý tuk smícháme s moukou a zakysanou smetanou. Vypracujeme těsto, které necháme 1hod odpočinout v potravinové fólii…
více o Tvarohové šátečky ze zakysanky