Princeznin dort

2

hodnoceno: 2
Příprava: 60 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 85
      g máslo rozpuštěné
    • 0,5
      lžička sůl
    • 3
      hrnek hladká mouka
    • 8
      ks vejce
    • 0,5
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      hrnek cukr krupice
  • Krémová náplň
    • 0,5
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 2
      hrnek mléko
    • 5
      lžíce škrobová moučka maizena
    • 1
      lžička vanilka
    • 0,5
      hrnek cukr
  • Cukrový sirup
    • 1
      hrnek voda
    • 1
      hrnek cukr krupice svařit a nechat vychladit
  • Šlehačka
    • 2
      balíček ztužovač šlehačky aby dobře držela
    • 5
      hrnek šlehačka
    • 0,5
      lžíce cukr vyšlehat
  • Marcipán
    • 700
      g marcipánová hmota
    • 1
      ks potravinářské barvivo zelené
  • Na potření
    • 1
      sklenice malinový džem

Postup přípravy receptu

  • Vyšleháme žloutky na dvojnásobný obsah. Vyšleháme sníh, do kterého přidáváme cukr a postupně zašleháváme do žloutků, nakonec opatrně vmícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo. Ihned dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve dvou dortových formách na 170 °C asi 30 minut. Necháme vychladit, každý rozřízneme na dva pláty, ale na dort se použijí jen tři.

    RADA: Těsto:

  • Mléko s vanilkou přivedeme k varu, vypneme a necháme 10 minut zchladit. V jiné míse vyšleháme vejce, škrobovou moučku, cukr a sůl do hladka. Pak přidáme polovinu svařeného mléka a opět šleháme. Tuto směs přelijeme do zbylé poloviny mléka a na mírném ohni šleháme asi 2 minuty do zhoustnutí. Vylijeme do mísy a nechat kompletně vychladit. Přímo na povrch krému dáme fólii, aby se neutvořil škraloup.

    RADA: Krémová náplň:

  • Oddělíme 1/5 vyšlehané šlehačky a zašleháme do vychladlého krému.
  • Na prkénko (nejlépe na dortovou podložku alespoň o 3 cm větší než dort) dáme dortovou formu bez dna (jen obrubu). Do ní vložíme jeden díl upečeného těsta a štětečkem dobře potřeme sirupem a pak pomažeme džemem. Na to položíme druhý díl těsta, potřeme sirupem a krémovou náplní, dále třetí díl těsta, pomažeme sirupem a rukou jemně přitlačíme tak, aby byl dort rovný. Dáme do lednice na 1 hodinu.

    RADA: Postup při skládání dortu

  • Pak odstraníme dortovou formu a zbylým krémem pomažeme boky dortu.
  • Vyšlehanou šlehačku začneme klást na vršek dortu tak, aby vznikla polokoule a dobře uhladáme. Uprostřed asi 4 cm a na okraji asi 1 cm.
  • Pak už zbývá jen potažení marcipánem. Opatrně přibarvíme marcipán. Vál se musí hodně posypat práškovým cukrem, aby se marcipán při vyvalování nelepil. Síla má být asi 2 mm a dostatečně veliký plát, aby pokryl celý dort včetně stran. Pomocí válečku opatrně pokládáme na dort včetně stran, aby byl dort krásně zabalený. Jemně přitlačíme na spodek podložky. Měl by být krásně zaoblený. Zbylý marcipán vyválíme a vykrajujeme hvězdičky, srdíčka, kytičky apod. a ozdobáme povrch dortu.
  • Můžeme použít mašličku asi 1 cm širokou, dále je možné marcipán vyválet na 3 dlouhé špagetky a uplést copánek. Ale stačí dort i jen jemně pocukrovat.

    RADA: Ukončení dortu na podložce:

Zařazení: Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.