Přes noc namočíme 6–7 vrchovatých lžic fazolí. Vodu nevyléváme, pouze dolijeme do cca 1,2 litru. Nesolíme a vaříme v tlakovém hrnci 50 minut. V normálním hrnci delší dobu, dokud fazole nezměknou.
Pokud vaříme v tlakovém hrnci, necháme zchladnout, otevřeme, přelijeme do obyčejného hrnce a dáme opět vařit. Pokud se voda příliš vyváří, přiléváme postupně nejlépe vroucí vodu.
Vařící polévku s již měkkými fazolemi zahustíme jíškou z 50 g másla a hladké mouky. Po 10 minutách přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, okyselíme octem a vaříme ještě 5 minut.
Pokud polévku chceme jako samostatné jídlo, můžeme dát více fazolí nebo klobás. Podáváme s pečivem.
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový…
více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka