Provensálská paštika z drůbežích jater

2.88

hodnoceno: 17
Příprava: neuvedeno
Porce: 8
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 250
      g drůbeží játra kachní nebo kuřecí – používáme pouze drůbeží játra, protože mají jemnou konzistenci
    • 250
      g máslo poměr 1:1 s játry
    • 2
      ks žloutek
    • 250
      g anglická slanina nebo šunka na vyložení srnčího hřbetu
  • Marináda
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      dl portské víno
    • 1
      špetka rozmarýn
    • 4
      ks šalotka nakrájená na kostičky
    • 1
      špetka kmín
    • 1
      špetka badyán
    • 1
      lžíce koňak nebo madeiry
    • 1
      špetka kardamom mletý

Postup přípravy receptu

  • Marináda: koření rozmělníme v hmoždíři a na oleji spojíme.
  • Játra důkladně propláchneme, osušíme a vložíme do marinády. Necháme je odležet, nejlépe přes noc. Poté játra vyjmeme z lednice a necháme i s vejci několik hodin v pokojové teplotě.
  • Připravíme formu. Nejdříve propláchneme vodou, vyložíme potravinovou fólií a poté uzeninou.
  • Do kutru (mixéru) vložíme játra, která jsme vytáhli z marinády a začneme kutrovat na kaši. Po cca 30 sekundách přidáme vejce, chvíli kutrujeme a poté začneme velmi pozvolna přilévat rozpuštěné máslo. Postupujeme jako u přípravy majonézy.
  • Takto připravenou játrovou pěnu propasírujeme přes síto, tím se zbavíme všech blanek. Nalijeme ji do připravené formy, zakryjeme uzeninou, potravinovou fólií a celou formu přikryjeme alobalem. Pokud se nám směs srazí, pak ji protlačíme přes síto a dáme do vodní lázně.
  • Vložíme do pekáče a do 2/3 výšky formy nalijeme horkou vodu o max. 80 stupních. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 110 stupňů a pečeme 40 minut. Po upečení vyjmeme z vodní lázně a necháme dobře vychladit.
  • Podáváme s brusinkovou omáčkou nebo ovocným chutney.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: