g
drůbeží játra
kachní nebo kuřecí – používáme pouze drůbeží játra, protože mají jemnou konzistenci
250
g
máslo
poměr 1:1 s játry
2
ks
žloutek
250
g
anglická slanina
nebo šunka na vyložení srnčího hřbetu
Marináda
1
špetka
sůl
1
špetka
pepř mletý
1
dl
portské víno
1
špetka
rozmarýn
4
ks
šalotka
nakrájená na kostičky
1
špetka
kmín
1
špetka
badyán
1
lžíce
koňak
nebo madeiry
1
špetka
kardamom mletý
Postup přípravy receptu
Marináda: koření rozmělníme v hmoždíři a na oleji spojíme.
Játra důkladně propláchneme, osušíme a vložíme do marinády. Necháme je odležet, nejlépe přes noc. Poté játra vyjmeme z lednice a necháme i s vejci několik hodin v pokojové teplotě.
Připravíme formu. Nejdříve propláchneme vodou, vyložíme potravinovou fólií a poté uzeninou.
Do kutru (mixéru) vložíme játra, která jsme vytáhli z marinády a začneme kutrovat na kaši. Po cca 30 sekundách přidáme vejce, chvíli kutrujeme a poté začneme velmi pozvolna přilévat rozpuštěné máslo. Postupujeme jako u přípravy majonézy.
Takto připravenou játrovou pěnu propasírujeme přes síto, tím se zbavíme všech blanek. Nalijeme ji do připravené formy, zakryjeme uzeninou, potravinovou fólií a celou formu přikryjeme alobalem. Pokud se nám směs srazí, pak ji protlačíme přes síto a dáme do vodní lázně.
Vložíme do pekáče a do 2/3 výšky formy nalijeme horkou vodu o max. 80 stupních. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 110 stupňů a pečeme 40 minut. Po upečení vyjmeme z vodní lázně a necháme dobře vychladit.
Podáváme s brusinkovou omáčkou nebo ovocným chutney.
Odblaněná vepřová játra nakrájíme na kousky a orestujeme doměkka s jemně nasekanou cibulí. Směs dohladka rozmixujeme,…
více o Paštika z vepřových jater
V horké lázni si roztopíme čokoládu a tuk (horká lázeň je hrnec s vodou, ve kterém je menší hrnec, kam si dáme čokoládu…
více o Piškotové dezertíky na špejli