Pstruh s tymiánovým máslem a rajčatovo-česnekovou omáčkou
2.86
hodnoceno: 14
Příprava:50 minut
Porce:2
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Na rybu
60
g
máslo
1
lžíce
sůl
2
lžíce
hladká mouka
1
lžička
pepř mletý
1
lžička
tymián
2
lžička
citronová šťáva
0,5
lžička
citronová kůra
2
lžička
drcený kmín
2
ks
pstruzi
střední
Omáčka
2
stroužek
česnek
větší
1
ks
rajče
velké
Postup přípravy receptu
Vykuchaným a osušeným pstruhům (s hlavami i ocasy) párkrát nařízneme kůži z obou stran. Obě strany osolíme (nešetřete), opepříme a přidáme i kmín (nejlepší je pstruha ohnout, aby se rozevřela nařízlá kůže a tak se tam dostalo koření). Dáme je do lednice.
Mezitím, co se nám pstruzi chladí, spaříme rajče (nařízneme zespodu do kříže a naříznutou stranou ho položíme do keramické misky, kde ho zalijeme vařící vodou a necháme ho tam cca 4 minuty). Než se nám od dužiny oddělí slupka, do povoleného másla nastrouháme citronovou kůru, přidáme citronovou štávu, čerstvý či sušený tymián a promícháme. Spařené a oloupané rajče nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu.
Pstruhy vytáhneme z ledničky a dochuceným máslem vyplníme břišní dutiny. Poprášíme je z obou stran hladkou moukou a opékáme na pánvi po obou stranách na 3 lžících másla tak, aby měli pěknou zlatavou barvu. Čtyři minuty před dopečením zpěníme vedle pstruhů na másle nakrájené rajče a nadrobno nákrájený či rozmačkaný česnek.
Po cca 4 minutách pstruha vytáhneme na talíř a štávu z pánve přelijeme do vyšší nádoby. Štávu pořádně rozmixujeme tak, aby v ní nebyly hrudky. Poté ji jen dochutíme solí a kdo má rád, tak ještě přidá trochu citronové štávy.
Podáváme nejlépe s pečenými brambory nakrájenými na kolečka nebo jenom tak s chlebem.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na…
více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky