Pstruh s tymiánovým máslem a rajčatovo-česnekovou omáčkou

2.86

hodnoceno: 14
Příprava: 50 minut
Porce: 2
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na rybu
    • 60
      g máslo
    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      lžička tymián
    • 2
      lžička citronová šťáva
    • 0,5
      lžička citronová kůra
    • 2
      lžička drcený kmín
    • 2
      ks pstruzi střední
  • Omáčka
    • 2
      stroužek česnek větší
    • 1
      ks rajče velké

Postup přípravy receptu

  • Vykuchaným a osušeným pstruhům (s hlavami i ocasy) párkrát nařízneme kůži z obou stran. Obě strany osolíme (nešetřete), opepříme a přidáme i kmín (nejlepší je pstruha ohnout, aby se rozevřela nařízlá kůže a tak se tam dostalo koření). Dáme je do lednice.
  • Mezitím, co se nám pstruzi chladí, spaříme rajče (nařízneme zespodu do kříže a naříznutou stranou ho položíme do keramické misky, kde ho zalijeme vařící vodou a necháme ho tam cca 4 minuty). Než se nám od dužiny oddělí slupka, do povoleného másla nastrouháme citronovou kůru, přidáme citronovou štávu, čerstvý či sušený tymián a promícháme. Spařené a oloupané rajče nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a přidáme trochu kmínu.
  • Pstruhy vytáhneme z ledničky a dochuceným máslem vyplníme břišní dutiny. Poprášíme je z obou stran hladkou moukou a opékáme na pánvi po obou stranách na 3 lžících másla tak, aby měli pěknou zlatavou barvu. Čtyři minuty před dopečením zpěníme vedle pstruhů na másle nakrájené rajče a nadrobno nákrájený či rozmačkaný česnek.
  • Po cca 4 minutách pstruha vytáhneme na talíř a štávu z pánve přelijeme do vyšší nádoby. Štávu pořádně rozmixujeme tak, aby v ní nebyly hrudky. Poté ji jen dochutíme solí a kdo má rád, tak ještě přidá trochu citronové štávy.
  • Podáváme nejlépe s pečenými brambory nakrájenými na kolečka nebo jenom tak s chlebem.
Zařazení: Maso Rybí

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: