Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme sůl, trošku kmínu, pepř a bujón. Přiklopíme a necháme vařit do změknutí (asi 40 minut). Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, česnek, petrželku a ponorným mixérem pořádně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sójovky a nastrouháme jeden muškátový oříšek. Polévka má být dost hustá a tak mléko a smetanu kombinujeme podle potřeby. Servírujeme v misce se lžící smetany (může být zakysaná) a posypeme ještě najemno pokrájenou petrželkou.
Podáváme s bílým pečivem, nejlépe tousty. Nechte si chutnat! Zkoušela jsem různé variace, až jsem došla k téhle. Vařím ji často v restauraci na druhé straně zeměkoule a hostům moc chutná. Jinak můžete přidat 1 kyselé jablko, je to také zajímavá chuť.
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené,…
více o Medzevská bramborová polévka
Nivu utřeme s máslem či se zbytky tavených sýrů z ledničky, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience.…
více o Pomazánka z nivy s pivem
Rozmrazíme sekanou a dáme vařit rýži. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, vymáčkneme do ní sekanou z toho…
více o Rizoto s kuřecí sekanou
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo.
Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu…
více o Pomazánka s pažitkou a jablky