Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme sůl, trošku kmínu, pepř a bujón. Přiklopíme a necháme vařit do změknutí (asi 40 minut). Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, česnek, petrželku a ponorným mixérem pořádně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sójovky a nastrouháme jeden muškátový oříšek. Polévka má být dost hustá a tak mléko a smetanu kombinujeme podle potřeby. Servírujeme v misce se lžící smetany (může být zakysaná) a posypeme ještě najemno pokrájenou petrželkou.
Podáváme s bílým pečivem, nejlépe tousty. Nechte si chutnat! Zkoušela jsem různé variace, až jsem došla k téhle. Vařím ji často v restauraci na druhé straně zeměkoule a hostům moc chutná. Jinak můžete přidat 1 kyselé jablko, je to také zajímavá chuť.
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát