ml
šlehačka
neušlehaná – množství na 3 pláty těsta
2
ks
prášek do pečiva
1,5
ks
hera
rozpuštěná
čokoláda
na ozdobení
marmeláda
na spojení
pudink
vanilkový a jahodový
200
g
cukr
Poleva
2
lžíce
mléko
horké
200
g
moučkový cukr
2
lžíce
citronová šťáva
Nálev
150
ml
hnědý rum
200
ml
jahodový sirup
Postup přípravy receptu
Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme střídavě mouku s práškem do pečiva, rozpuštěnou heru a šlehačku. Těsto rozdělíme na 3 díly. Do prvního těsta přišleháme v prášku (nevařený) vanilkový pudink, do druhého jahodový pudink (těsto trochu přibarvíme jahodovým nebo červeným potravinářským barvivem) a třetí těsto necháme tak, jak je. Pokud jsou těsta příliš hustá, lehce je naředíme mlékem.
Těsta upečeme na 3 vymaštěných a vysypaných plechách. Na horkou jahodovou buchtu nalijeme nálev smíchaný ze 150 ml rumu a 200 ml jahodového sirupu. Necháme vychladnout, pak třetí piškotovou buchtu (necháme na plechu) potřeme marmeládou a navrch opatrně přeneseme jahodovou buchtu (je lepší si ji nakrájet na menší části, aby se nám to lépe přenášelo). Potřeme opět marmeládou (stačí slabá vrstva) a přeneseme poslední vanilkový plát. Je dobré celý plech zatížit, aby si vše pěkně sedlo. Takto zpracovaný plech pokryjeme pečicím papírem, položíme prkénko a zatížíme např. moukou nebo mlékem a necháme 2–3 hodiny v lednici.
Pak už jen odstraníme zvrchu pečicí papír a dozdobíme – polijeme polevou. Poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy a asi 2 lžíce horkého mléka. Zdobíme rozpuštěnou čokoládou a krájíme na řezy.
Množství vyjde asi na 40 ks.
Vše dáme do mísy a šleháme do hladka. Nejdříve šleháme na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na…
více o Kokosky jako z cukrárny
hřebíček, pepř, zázvor a skořici zalijeme 0,5l vody, uvedeme do varu a 5 minut povaříme. Poté odstavíme z plotny, ihned…
více o Orientální nápoj pro zahřátí
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort