V míse smíchejte mouku se solí a máslem. Máslo zapracujte rukama do mouky, přidejte 50 ml vody a vypracujte těsto.
Formu na quiche o průměru asi 20 cm vyložte těstem a odřízněte přečnívající části těsta. Vidličkou dno těsta několikrát propíchněte, zakryjte ho mikrotenovou fólií a uložte na 15 minut do lednice.
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
V malé pánvi přiveďte k varu menší množství vody, dejte do ní slaninu a jakmile začne voda znovu vřít, vyndejte slaninu ven a nechte ji okapat.
V misce vyšlehejte vejce spolu se smetanou. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
Vyndejte těsto z lednice a na jeho dno rozprostřete kousky slaniny. Navrch nalijte smetanovou směs a uložte formu do trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších 15–20 minut, dokud nebude povrch quiche upečený dozlatova.
Na těsto všechny ingredience smícháme a dáme do lednice na půl hodiny odležet. Potom ho vyválíme do koláčové formy cca…
více o Pórkový koláč se slaninou
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové